Je borsten in de zwangerschap

Wat gebeurt er in je borst als je zwanger bent?

Onder invloed van je hormonen veranderen je borsten. Ze kunnen toenemen in omvang en gewicht, soms wel met 450 gram!
Je tepelhof, dat is het gedeelte rondom je tepel, wordt waarschijnlijk wat donkerder van kleur en wat groter. We denken dat dit bedoeld is om je baby straks een duidelijk “doel voor ogen” te geven bij het aanhappen. De donkerder kleur fungeert dan als een soort schietschijf: dáár moet hij zijn voor zijn voeding!

Vanaf 16 weken zwangerschap maak je al wat melk aan. Deze melk noemen we colostrum. Misschien heb je gemerkt dat je ’s nachts of tijdens het douchen al wat melk lekt. Dat is heel normaal.

Op je tepelhof vind je kleine pukkeltjes, die je zou kunnen aanzien voor puistjes. Dit zijn de zogenaamde Kliertjes van Montgomery. Deze produceren een talgstof die je tepels prima verzorgt. Je hoeft je tepels niet op een andere manier voor te bereiden op de borstvoeding.

Als je denkt dat je tepels wat ingetrokken zijn, of vlak, dan kan je voorzichtig proberen ze tussen duim en wijsvinger te stimuleren. Het effect hiervan is altijd minder dan dat van een goed aanhappende baby! Toch is het goed om dit te doen: je raakt in ieder geval vertrouwt met je eigen borsten!

Belangrijk!!

Borsten komen in een grote verscheidenheid. Grote, kleine, hangende, stevige, onderling verschillend, alles kan. Zoveel vrouwen, zoveel borsten. In principe zijn vrouwen in staat om borstvoeding te geven.
Twijfel je om wat voor reden dan ook of jouw borsten geschikt zijn om borstvoeding te geven, overleg dan met je verloskundige. En misschien vind je het prettig om een keer een afspraak te maken met mij om voordat je gaat bevallen te overleggen….

Melk maken, hoe dan??

Melk uit bloed

In je borst ontwikkelen zich in de loop van je vruchtbare leeftijd melkklieren ( de zogenaamde alveoli). Je kunt de vorm hiervan vergelijken met druiventrosjes.

Deze melkklieren maken melk uit de bouwstoffen die zich in jouw bloed bevinden.
Om de melkklieren heen bevinden zich spiercellen. Als deze samentrekken, wordt de melk richting de uitgangen in je tepel gestuwd. Melkkanalen zorgen voor het vervoer van je melk vanuit de melkklieren naar de uitgangen in je tepel. In je tepel bevinden zich wel 7-18 uitgangen!

Twee hormonen zijn belangrijk bij de melkproductie:
· Prolactine, dit hormoon maakt melk aan.
· Oxytocine, dit hormoon laat de melkklieren ( maar ook je baarmoeder!) samentrekken.

Hierdoor gaat de melk stromen ( en kan je naweeën krijgen). We noemen het vrijkomen van oxytocine ook wel de “toeschietreflex”.
Beide hormonen worden aangemaakt op het moment dat je baby drinkt aan je borst.

Borstvoeding geven, waarom zou je dat doen?

Feiten over moedermelk

  • Jouw melk heeft altijd de juiste samenstelling, ongeacht de leeftijd van je baby.
  • Jouw melk is altijd op de juiste temperatuur.
  • Moedermelk beschermt je kind tegen infecties door antistoffen en levende afweercellen. De eerste melk, colostrum, beschermt de darmwand tegen schadelijke bacteriën en is een soort natuurlijke ‘vaccinatie’ van je kind.
  • Moedermelk beschermt de baby tegen allergische aandoeningen, zorgt voor een optimale ontwikkeling van de hersenen en helpt overgewicht op latere leeftijd voorkomen omdat de baby zelf aangeeft wanneer hij genoeg heeft gedronken.
  • Moedermelk wordt nog steeds onderzocht: we weten nog lang niet wat er allemaal in zit!
  • Het is in ieder geval tot zes maanden de absolute hoofdbron van voeding voor een baby.
  • Moedermelk is meer dan alleen voeding: het voeden aan de borst biedt troost, bescherming, warmte en nog veel meer.
  • Baby’s hebben veel behoefte aan (huid)contact. Baby’s ervaren minder stress, hebben een betere hartslag, een stabieler bloedsuikergehalte en betere ademhaling als ze op jouw (blote) borst zijn.
  • Door voeden op verzoek leer je je baby goed kennen, dit bevordert de hechting met je baby.

Voor jou heeft het geven van borstvoeding ook voordelen:

  • Je baarmoeder herstelt sneller en je verliest na de bevalling minder bloed.
  • Je menstruatie blijft langer uit wanneer je volledig borstvoeding geeft.
  • Je loopt minder risico op bepaalde vormen van (borst)kanker.
  • Je botten zijn op latere leeftijd steviger en je hebt minder kans op reumatoïde artritis.
  • Je komt makkelijker terug op je oude gewicht.

Belangrijk:

Ook al kan je menstruatie langer wegblijven als je borstvoeding geeft, je kunt wel zwanger worden. Alleen onder strikte voorwaarden beschermt borstvoeding geven tegen een zwangerschap. Google maar eens op de “LAM- methode”. Ik heb je gewaarschuwd!

Borstvoeding geven direct na de geboorte

Jouw huid is belangrijker dan voeding

Zorg dat jouw baby direct na de bevalling ongestoord tot aan zijn eerste voeding bloot bij jou mag liggen.

Hij zal daardoor rustiger zijn, een betere hartslag en een betere ademhaling hebben. Ook zijn bloedsuiker blijft beter en hij ervaart minder stress. Hij ruikt je, hij voelt je, hij hoort je hartslag. Allemaal geruststellende zaken als je net het moederlijf hebt verlaten!

Dat een baby nog niet schoon en gewassen is, is alleen maar goed: de geur van je vruchtwater draagt je baby over op jouw huid. Daarmee ruik je voor hem vertrouwd en gaat hij op zoek naar je borst.

De meeste baby’s hebben het eerste uur na de geboorte een sterke zuigreflex en zijn erg helder. Neem rustig de tijd om samen te genieten van deze eerste uren. Laat de telefoon even liggen en gun je baby en jezelf alle tijd om rustig de borst te ontdekken.

Het volgende filmpje duurt ruim vier minuten, maar laat prachtig zien wat een baby doet in een ideale situatie waarbij hij de tijd krijgt om te laten zien wat hij kan. 

 

Geboren worden is best zwaar werk….

Sommige baby’s hebben het best zwaar gehad tijdens de bevalling. Dan lukt het misschien nog niet om aan de borst te drinken. Maak je geen zorgen, meestal lukt het na wat rust gewoon wel.
Als je baby langere tijd ( langer dan 24 uur) niet aan de borst drinkt, of als je door de omstandigheden al weet dat het langer gaat duren, bijvoorbeeld als je kindje te vroeg is geboren, is het goed om je borsten toch te gaan stimuleren.
Je doet er dan goed aan om te gaan kolven. Dit kan met je doen met je eigen hand of met een kolf. Zo zorg je er voor dat als je baby wel zover is, jouw productie inmiddels ook op gang is!

Behoefte aan voeden op verzoek

  • Het maagje van een jonge baby is maar klein. Om die reden voelen baby’s zich het best bij kleine, frequente voedingen.
  • Vanwege de energie die door de relatief grote hersentjes van een baby wordt verbruikt, zijn nachtvoedingen, ook voor een baby die kunstvoeding krijgt, belangrijk.
  • Baby’s willen het liefst zelf bepalen wanneer en hoeveel ze eten. Eigenlijk net als wij als volwassenen….. Vanaf het moment dat zij gaan groeien en tegen hun geboortegewicht aanzitten, mogen zij het zelf bepalen. Tot die tijd sturen jullie je kindje zodat er tussen 8-12 voedingen per 24 uur gegeven kunnen worden. 
  • Een babymaag in rust heeft de inhoud van een gebald vuistje. Zijn comfortabele maaginhoud groeit de eerste week van de grootte van een dikke erwt naar een pingpongbal.
  • Zou je te vroeg starten met te grote voedingen dan ligt het gevaar van overvoeding op de loer. Het maagje raakt gewend aan een grotere rek, waardoor het moment van verzadiging steeds moeilijker gevoeld wordt.
  • Op latere leeftijd kan dit leiden tot overgewicht.
  • Voed je baby zodra hij wakker en alert is, maar voordat hij huilt van de honger. Je gaat merken dat je je eigen baby steeds beter leert kennen als hij bij je op de kamer slaapt en je de hongersignalen in een vroeg stadium ziet. 

Colostrum, lekker spul!

Wat is colostrum?

Colostrum is een dik en meestal geel vocht dat tijdens de zwangerschap al in je borsten is gemaakt. Ook als je geen borstvoeding geeft, maak je gewoon colostrum.

Colostrum is erg belangrijk voor je baby. Het bevat veel antistoffen. Antistoffen beschermen je baby tegen ziekten. Ook zorgt het voor een beschermend laagje in de darmen, zodat ziektekiemen moeilijker kunnen doordringen.

Colostrum werkt ook laxerend. Dat betekent dat je baby makkelijker kan poepen. Dit kan voorkomen dat je baby onnodig geel wordt na de geboorte.

Colostrum is licht verteerbaar. Bovendien maakt je lijf kleine beetjes colostrum aan, zo ongeveer 5 tot 12 cc per keer. Vaak voeden in de eerste dagen, tussen 8 en 12 keer minimaal is daarom heel logisch!.

Om de melkproductie goed op gang te brengen is het belangrijk dat je je baby aanlegt zodra hij hongersignalen vertoont.

Hongerrrr…..

Hongersignalen

Het is dus normaal dat baby’s 8 tot 12 keer per dag drinken, ook ’s nachts. Om je baby te leren kennen is het goed om aan “rooming in” te doen. Je baby slaapt dan bij jullie op de kamer. Op die manier kan je goed zien wat hij doet en ga je zien welke signalen hij afgeeft. 

De baby laat merken toe te zijn aan een voeding door “hongersignalen”.

Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Licht slapen, je ziet dan de oogjes bewegen, je baby wordt wat onrustiger
  • Smakken met de lipjes, likken met de tong
  • Handjes naar de mond bewegen
  • Huilen is ook een (laat) hongersignaal, het is beter al voor die tijd te reageren!

De beste tijd op een een baby te voeden is als hij wakker en alert is en nog niet huilt. 

Voeden aan de borst

Hoe veel en hoe vaak mag ik mijn baby voeden die eerste dagen?

Een gezonde baby kan de eerste dagen wel meer dan 12 keer per 24 uur aan de borst drinken, ook ’s nachts!
Door vaak aan te leggen, komt je melkproductie snel op gang.

Vaak aanleggen voorkomt ook ernstige stuwing. Dat is prettig omdat stuwing het voor je baby moeilijk maakt om aan te happen aan de borst.

Hoe vaker een borst wordt geleegd, hoe meer melk er wordt geproduceerd. Je melk wordt ook vetter naarmate je borst beter is geleegd. Prima redenen om vaak aan te leggen!.

Afvallen

In de eerste twee tot vier dagen vallen de meeste baby’s af in gewicht. Dit is heel normaal.

Op tijd geboren, gezonde baby’s met een gemiddeld geboortegewicht hebben voldoende reserve totdat jouw melkproductie op gang is.

Bijvoeden is dan ook meestal niet nodig. Een arts of verloskundige zal je vertellen als het voor de gezondheid van jouw baby nodig is om extra bijvoeding te krijgen.

Als het niet echt nodig is, geef dan geen bijvoeding: dit kan het op gang komen van jouw eigen melkproductie vertragen.

We gaan aanleggen!

Heel normaal!

Borstvoeding geven is een natuurlijk iets. Veel baby’s en veel moeders weten instinctief hoe het moet.
Toch is het soms prettig om een aantal handvatten te hebben!

Als je je baby zorgvuldig aanlegt, voorkom je zeker een paar problemen. Heb je kraamzorg dan kan deze geweldige professional je helpen bij alles wat met borstvoeding te maken heeft..

Mag drinken aan de borst pijn doen?

Een baby die aan de borst drinkt, rekt jouw tepel tot wel 2,5 cm uit. Dit kan even wat gevoelig zijn.

Hoe vlakker jouw tepel, hoe meer deze rek kortdurende pijnklachten kan geven. Blijvende, ernstige pijnklachten en schade aan je tepels horen echt niet bij borstvoeding geven!

Zoek dan altijd naar de oorzaak, samen met je kraamverzorgende, je verloskundige, of met mij.

“In de houding”

De beste houding is de houding die jij prettig vindt. 

  • Een prettige houding draagt bij aan comfortabel voeden. Zorg dus dat je lekker zit of ligt, gebruik desnoods kussens om jezelf te steunen.
  • De natuur heeft je het beste kussentje al meegeleverd: het restantje buik na de bevalling…
  • Het toeschieten van je melk wordt beïnvloed door het hormoon oxytocine. Ben je gespannen, gehaast of heb je pijn, dan kan het lang duren voor je melk toeschiet. Probeer je omstandigheden dus zo optimaal mogelijk te maken.
  • De baby ligt naar jou toegekeerd, liefst met het hoofdje iets achterover. Zo kan hij makkelijk slikken.
  • Respecteer de plaats van jouw tepels: staan die iets naar buiten gericht, dan leg je je baby daar aan waar jouw tepels zijn. Het is niet prettig om je borsten in een bocht te wringen….
  • Je stimuleert de mond van je baby door met je tepel langs zijn bovenlip of onder zijn neusje te strijken, waarschijnlijk reageert hij met een wijd open mondje.
  • Hij hapt vervolgens aan met een flinke hap tepel en tepelhof in zijn mond.
  • De lippen van de baby zijn naar buiten gekruld. De wangetjes blijven bol en de onderkaak beweegt vloeiend omhoog en naar beneden tijdens het zuigen.
  • Houd je baby dicht bij je: Je wilt geen mondhoeken zien in het begin: kinnetje van de baby ligt diep in je borst, de wangen tegen je borst en het neusje is vrij.
  • Bij een grotere cupmaat kan het handig zijn je borst te steunen door je borst vast te houden met een open hand, vingers tegen je ribbenkast onder de borst en je duim er bovenop, ver achter de tepelhof (de C-greep). Knel de borst niet af met je vingers.
  • Ook een opgerolde handdoek of hydrofiele luier kan goede dienst doen bij grotere borsten. Leg dit rolletje onder je borst. Je ziet dan beter waar je baby moet zijn….

Een goede hap is het halve werk!

In de film hierboven, die 10 minuten duurt, is een grote variatie aan borsten en baby’s te zien, wordt vele keren aangelegd door verschillende moeders. De film is in het Engels, maar de beelden spreken voor zich!

Hoe ziet een goede hap eruit?

  • Als de baby goed heeft toegehapt, ziet je dat de wangen bol zijn, de lippen naar buiten zijn gekruld, de tong onder de tepelhof ligt en hij een ‘mond vol’ borst heeft.
  • Je hebt geen pijn, of de gevoeligheid gaat na korte tijd over.
  • De baby maakt eerst korte zuigbewegingen om de toeschietreflex op te wekken. Duren deze korte zuigbewegingen te lang, laat je baby dan opnieuw aanhappen. Waarschijnlijk ligt hij net niet helemaal goed. Vaak zie je dan ook dat je baby je intens blijft aankijken!
  • Drinkt hij goed, dan zie je dat hij flinke teugen neemt. Zijn onderkaak pauzeert steeds kort in de “mond wijd open”-stand. Dit is het moment dat je melk stroomt.
  • Waarschijnlijk hoor je je baby ook slikken.
  • De meeste baby’s zuigen ongeveer 10 keer achter elkaar, en nemen dan een korte pauze.
  • In de loop van de voeding worden de pauzes wat langer. Zou je op de klok kijken dan is dat vaak na een minuut of 8.
  • Valt een baby direct in slaap, probeer dan opnieuw aan te leggen. In slaap vallen kan een teken zijn dat het aanleggen niet lekker gaat.
  • Als voeden pijnlijk is, of als de baby stopt met drinken, verbreek dan het vacuüm door je vinger in de mondhoek van je baby te stoppen.

Eén of twee borsten aanbieden?

  • De eerste dagen is het goed beide borsten aan te bieden. Je voeding komt hierdoor het snelst op gang.
  • Daarna hangt dit af van je baby, je hoeveelheid voeding en een beetje van je cupmaat.
  • Moeders met grote borsten maken niet meer melk per 24 uur, maar hebben wel een grotere opslagcapaciteit. Zij kunnen makkelijker één borst geven dan moeders met een kleine cupmaat.

Hoe lang duurt een voeding?

  • Een baby mag drinken zo lang als hij wil en zolang als hij effectief drinkt ( zie: “wanneer drinkt je baby goed”).
  • Er is een groot verschil in de duur van een voeding: sommige baby’s zijn zo klaar, andere hebben wat meer tijd nodig. Vergelijk dit maar met ons volwassenen: wij eten ook niet allemaal even snel!
  • Soms is het nuttig om even een pauze te nemen, verschoon je baby, laat hem even boeren als dat nodig is en voed daarna met de andere borst.
  • Start afwisselend met je linker of je rechter borst. Weet je niet meer waar je bent geëindigd, pak dan gewoon de volste borst. De natuur doet niet zo moeilijk!

    Ga er vanuit dat jouw baby zelf weet hoe lang hij nodig heeft, zolang alle signalen dat hij voldoende voeding binnenkrijgt aanwezig zijn ( groei, plas en poepluiers, tevreden baby).

  • Een baby heeft wakkere perioden van ongeveer 45 minuten tot een uur. In deze tijd moet hij verschoond worden, drinken en knuffelen.
  • Een voeding van een uur kost hem dus waarschijnlijk veel energie.
  • Heb je het idee dat je vaak langer bezig bent met voeden, dan geeft je baby daarmee aan dat hij het erg moeilijk vindt.
  • Overleg met je kraamverzorgende, je verloskundige of bel me voor overleg.

Verschillende houdingen waarin je kunt voeden

 

Liggend op je zij

Ga op je zij liggen met je benen iets opgetrokken. Leg je baby op de zij, dicht tegen je aan met zijn neus iets onder je tepel. Dit kan een prettige houding zijn in de nacht.

 

Zittend, Madonnahouding

Trek je benen iets op, met eventueel een steuntje onder de voeten. Leg je baby op de zij. Ondersteun zijn hoofd en lichaam met je onderarm en hand. Een kussen op schoot kan voorkomen dat je baby te zwaar wordt en van de borst wegglijdt. maar de natuur heeft je niet voor niets een restje buik gegeven na de geboorte van je kind. Het beste kussentje dat er is!

 

Zittend, doorgeschoven houding

Als bij de Madonnahouding, alleen houd je de baby vast met je linkerarm als je je rechterborst voedt en omgekeerd. De baby houd je vast op je onderarm, je steunt het hoofd door je vlakke hand achter de schouders te houden, met je duim en wijsvinger ter hoogte van de oortjes.

 

Zittend, rugby houding

Leg je baby op een kussen naast je en ondersteun zijn hoofd met je hand. De benen van je baby liggen opzij of richting je rug. Deze houding kan prettig zijn na een keizersnede, bij stuwing, als je grotere borsten hebt of als je baby veel sturing nodig heeft. Zorg wel dat je voldoende ruimte om je heen hebt bij deze houding.

 

Natuurlijke voedingshouding, het zogenaamde “biological nurturing”

Leun lekker achterover in je bed of op de bank. Leg de baby verticaal op je met zijn hoofd tussen je borsten. Help je baby richting de borst die hij gaat drinken. Bied de tepel bij zijn neus aan en laat de baby zelf aanhappen. Ondersteun je baby door je hand onder zijn billen te houden. Je baby steunt voor een groot deel gewoon op jouw buik.
Soms is het makkelijker om je baby in madonnahouding aan te laten happen en daarna achterover te leunen.
Deze houding kan heel prettig zijn bij zere tepels en baby’s die het moeilijk vinden om goed aangehapt te blijven.

Er zit geen maatverdeling op mijn borst. Hoe weet ik of de baby genoeg heeft gedronken?

Signalen dat je kind voldoende drinkt:

Lastig soms, om te beoordelen of je kind genoeg heeft gedronken. Er zit immers geen maatverdeling op je borst!
Onderstaande signalen kunnen je helpen om te bepalen of je baby genoeg heeft gehad:

  • Je baby meldt zich zelf voor een voeding, drinkt tot hij verzadigd is en slaapt daarna weer een poosje. Waarschijnlijk drinkt hij 8 tot 12 keer per 24 uur.
  • Je ziet de baby drinken ( dus de grote kaakbewegingen), je hoort hem slikken en je voelt dat je borsten minder gespannen zijn na een voeding.
  • Je kind heeft na dag 6 ongeveer 6 volle plasluiers per 24 uur.
  • Je ziet minimaal 1-3 lekkere volle poepluiers per 24 uur in de eerste maand. Daarna kan het sterk variëren.
  • Een gezonde baby groeit ongeveer 150 gram in de week. Dit is ook waar het consultatiebureau naar gaat kijken.
  • Je baby is alert en meestal tevreden.
  • Veel baby’s hebben wel een onrustige periode op de dag, vaak tussen 17.00 en 23.00. Het lijkt dan alsof je echt niet genoeg voeding hebt.
  • Vaak is dit gewoon onrust omdat ze bij je willen blijven. Probeer maar eens uit of het helpt als je de baby lekker op je borst houdt.

En dan krijg je stuwing!

Wat is stuwing?

De meeste moeders ervaren zo rond de derde dag na de bevalling een gevoel van borststuwing. Dit gebeurt ook als je kunstvoeding geeft.
Het is een signaal dat je borsten melk gaan maken!

Je borsten kunnen vol, hard en gespannen aanvoelen. De aderen op je borst kunnen opgezwollen zijn. Wat je voelt is niet alleen melk, maar ook extra bloed en lymfevocht. Je baby kan de stuwing dus niet geheel wegdrinken.

Vaak aanleggen voorkomt ernstige stuwing. Laat dus je borsten goed leegdrinken. Lukt dit niet, kolf dan je borsten af.

Het kan prettig voelen koude kompressen op je borst te leggen tussen de voedingen in. Vlak voor de voeding een warme washand op je borst vergemakkelijkt het stromen van je melk.

Ook een goed passende BH kan bij stuwing comfortabel zijn. ’s Nachts een BH dragen kan je melkkanalen afknellen. Draag dan liever een stevig hemdje.

Sommige baby’s vinden het een hele klus om aan te happen als jij stuwing hebt.

Probeer dan de “reverse pressure” techniek

Waarschijnlijk zie je putjes in je borst waar je je vingers hebt gezet: dit geeft echt meer ruimte voor je baby om de borst te pakken!

De eerste weken

Regeldagen?

De eerste weken

  • De plek waar jouw baby zich het meest prettig voelt is bij jou, of bij je partner. Ook tussen de voedingen door vindt je baby het heerlijk om dicht bij je te zijn. Dit bevordert het natuurlijke hechtingsproces. De behoefte aan huidcontact blijft, ook in de eerste weken na de bevalling. De baby moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
  • Hij kan gaan huilen op het moment dat je hem in de wieg wilt leggen. Dat is niet om jullie als ( soms vermoeide) ouders te plagen, maar uit een heel logische behoefte aan veiligheid en geborgenheid 
  • Een baby kan zichzelf nog niet troosten of kalmeren, daar ben jij als vader of moeder voor nodig. Reageer op het huilen van je baby door hem op te pakken, te troosten en te wiegen. Dit zorgt er voor dat hij ook in zijn latere leven beter bestand zal zijn tegen stress en tegenslagen.
  • Baby’s zijn vaak onrustig tussen 17.00 en 22.00. Het lijkt wel of ze steeds honger hebben. In ieder geval is het lastig om je baby weg te leggen!
  • Is je baby onrustig, neem hem dan bij je, wieg en knuffel hem, praat of zing met hem of draag hem op je lijf in een draagdoek. Zuigen ontspant een baby. Is het tijd voor een voeding, dan is dat uiteraard het antwoord. Is dat niet mogelijk dat kan je ook een vinger of een speen aanbieden.

Regeldagen

Als je je een beetje hebt ingelezen, dan herken je vast de term regeldagen!

Als je baby onbeperkt toegang heeft tot de borst, kan het heel goed zijn dat er geen regeldagen zijn.
In onze maatschappij voeden we echter vaak op de klok. Wij zien in de westerse wereld dus naar verhouding vaker regeldagen.

Deze treden op rond de 10e dag na de geboorte, rond 6 weken, 3 en 6 maanden. Ook als je langer borstvoeding geeft, tref je ergens langs de route nog regeldagen aan. Het lijkt dan net of je niet meer genoeg voeding hebt. Je baby is mopperig, komt ieder uur om te drinken en lijkt wel onverzadigbaar!

Door vaker te komen voor een voeding zet hij je melkproductie even flink aan. Bied je beide borsten aan, neem de tijd om zo vaak je baby zich meldt te voeden, en binnen een paar dagen heb je waarschijnlijk weer voldoende melk voor je baby.