Je borsten in de zwangerschap
Wat gebeurt er in je borst als je zwanger bent?
Onder invloed van je hormonen veranderen je borsten. Ze kunnen toenemen in omvang en gewicht, soms wel met 450 gram!
Je tepelhof, dat is het gedeelte rondom je tepel, wordt waarschijnlijk wat donkerder van kleur en wat groter. We denken dat dit bedoeld is om je baby straks een duidelijk “doel voor ogen” te geven bij het aanhappen. De donkerder kleur fungeert dan als een soort schietschijf: dáár moet hij zijn voor zijn voeding!
Vanaf 16 weken zwangerschap maak je al wat melk aan. Deze melk noemen we colostrum. Misschien heb je gemerkt dat je ’s nachts of tijdens het douchen al wat melk lekt. Dat is heel normaal.
Op je tepelhof vind je kleine pukkeltjes, die je zou kunnen aanzien voor puistjes. Dit zijn de zogenaamde Kliertjes van Montgomery. Deze produceren een talgstof die je tepels prima verzorgt. Je hoeft je tepels niet op een andere manier voor te bereiden op de borstvoeding.
Als je denkt dat je tepels wat ingetrokken zijn, of vlak, dan kan je voorzichtig proberen ze tussen duim en wijsvinger te stimuleren. Het effect hiervan is altijd minder dan dat van een goed aanhappende baby! Toch is het goed om dit te doen: je raakt in ieder geval vertrouwt met je eigen borsten!
Belangrijk!!
Borsten komen in een grote verscheidenheid. Grote, kleine, hangende, stevige, onderling verschillend, alles kan. Zoveel vrouwen, zoveel borsten. In principe zijn vrouwen in staat om borstvoeding te geven.
Twijfel je om wat voor reden dan ook of jouw borsten geschikt zijn om borstvoeding te geven, overleg dan met je verloskundige. En misschien vind je het prettig om een keer een afspraak te maken met mij om voordat je gaat bevallen te overleggen….
Melk maken, hoe dan??
Melk uit bloed
In je borst ontwikkelen zich in de loop van je vruchtbare leeftijd melkklieren ( de zogenaamde alveoli). Je kunt de vorm hiervan vergelijken met druiventrosjes.
Deze melkklieren maken melk uit de bouwstoffen die zich in jouw bloed bevinden.
Om de melkklieren heen bevinden zich spiercellen. Als deze samentrekken, wordt de melk richting de uitgangen in je tepel gestuwd. Melkkanalen zorgen voor het vervoer van je melk vanuit de melkklieren naar de uitgangen in je tepel. In je tepel bevinden zich wel 7-18 uitgangen!
Twee hormonen zijn belangrijk bij de melkproductie:
· Prolactine, dit hormoon maakt melk aan.
· Oxytocine, dit hormoon laat de melkklieren ( maar ook je baarmoeder!) samentrekken.
Hierdoor gaat de melk stromen ( en kan je naweeën krijgen). We noemen het vrijkomen van oxytocine ook wel de “toeschietreflex”.
Beide hormonen worden aangemaakt op het moment dat je baby drinkt aan je borst.