Te weinig melk?
Heb ik te weinig melk?
Je kun er heel onzeker van worden als je denkt dat je te weinig melk hebt! Je kunt immers niet zien hoeveel je baby drinkt.
De volgende situaties kunnen je overkomen:
- Je voelt geen stuwing meer voor een voeding. Dat is normaal na een week of 2-3. Je lichaam heeft vraag en aanbod keurig op elkaar afgestemd. Vaak voel je alleen nog ’s morgens vroeg wat stuwing.
- Je melk ziet er waterig uit. Er is een grote verscheidenheid in hoe moedermelk eruit ziet. Ga er vanuit dat jouw melk goed is als jij gezond bent. “Te weinig voedingsstoffen in je melk” is een fabeltje!
- Je baby lijkt onverzadigbaar tussen 17.00 en 22.00. Dit is een bekend verschijnsel en heel normaal voor baby’s in de eerste maanden. Strijd er niet tegen, neem lekker de tijd om met je baby te zijn, bied je borst aan als bron van kleine voedingen en troost.
- Je baby stopt niet spontaan met drinken aan de borst. Als je je baby de keus laat, drinkt hij wel een uur achter elkaar en dan nog moet jij hem afkoppelen…..
Baby’s drinken instinctief de eerste drie maanden. Zolang zij wat in hun mond voelen, blijven ze zuigen. Dat is hun natuurlijke omgeving: aan de borst bij mama, hoe veilig wil je het hebben! Uit zichzelf zal een kind er dan niet gauw voor kiezen om los te laten. Jij mag een voeding beëindigen als je baby voldoende gedronken heeft. Bied lekker op een andere manier veiligheid en troost: in je armen, bij papa, in een lekker warm bedje desnoods. - Natuurlijk kan je echt te weinig melk hebben.
Rode vlaggen voor te weinig melk:
- Onvoldoende groei. Dat is in de eerste drie maanden minder dan 150 gram per week.
- Een 24/7 ontevreden en ongelukkige baby.
- Uitblijven van poepluiers in de eerste maand. Kijk het 1 of 2 dagen aan, daarna is het wel prettig als je baby weer gaat poepen!
- Een baby die aan de borst direct in slaap valt en als je hem van de borst haalt meteen weer wakker en onrustig is.
- Let op: vaak is één signaal niet direct een probleem, het is de combinatie die maakt dat we er serieus naar moeten kijken.
Bijvoeden?
Moet mijn baby bijvoeding hebben?
Een gezonde, op tijd geboren baby heeft geen extra voeding naast de borstvoeding nodig in de eerste zes maanden.
Bijvoeding met water of kunstvoeding verstoort het evenwicht tussen vraag en aanbod, waardoor de borstvoeding minder snel op gang komt of zelfs terug kan lopen.
Zelfs in extreem warm weer is het niet nodig extra water of voeding bij te geven. Je baby zal waarschijnlijk zelf vaker om een voeding vragen.
Om medische redenen kan het toch noodzakelijk zijn om bij te voeden. Je verloskundige of je arts bespreekt dit met je. Als het kan, drinkt je baby altijd eerst bij jou aan de borst.
Daarna bied je de bijvoeding, afgekolfde moedermelk, donormelk of kunstvoeding aan.
In Nederland is donormelk vaak een onderbelichte keuze. Voor je baby kan dit echter een hele goede optie zijn: overweeg of je melk van een andere moeder wil/kan geven. Informatie hierover vind je op de site van het moedermelknetwerk.
Kunstmatige zuigelingenvoeding is in Nederland een verantwoorde alternatieve bijvoedingsmogelijkheid als moedermelk niet mogelijk is.
Een professional zal geen voorkeur voor een merk aangeven. Maak daarin dus gerust je eigen keuze.
Belangrijk is dat je voor een pasgeborene een nummer 1 voeding kiest.
Gaat het om kortdurend bijvoeden, koop dan ook een klein pakje. Bij een baby die aan de borst drinkt, wordt bijvoeding het liefst met vingervoeden, een lepeltje, een cupje of via een sonde gegeven. Geef je kunstvoeding met een fles, kijk dan ook even bij het hoofdstuk hierover.
Komt in jouw familie veel allergie voor dan is het misschien goed om te starten met hypoallergene bijvoeding. Let wel: dit is niet bedoeld voor kinderen met koemelkallergie!
moedermelknetwerk